Кюстендилски овощар със златен медал от Китай. Ябълките тук и там
Кюстендилски овощар със златен медал от Китай. Ябълките тук и там / netinfo

  Със Златен медал и плакет за "Приятелство с Китай" / Friendship award / бе удостоен на специална церемония в азиатската държава ст. н. с. д- р Атанас Благов от Института по земеделие в Кюстендил. Той е единствения представител от Югоизточна Европа, който получава тази награда, заедно с 50 учени от цял свят, на които Държавния съвет на републиката благодари за помощта.

  Атанас Благов завежда секция "селекция, сортоизучаване и размножаване на овощните растения"  основно при ябълката и крушата в Института по земеделие. Той заминава за област ЯнТай / провинция Шандонг / за първи път през 2001 година, по покана на Бюрото за чуждестранни експерти, и от тогава посещава още 8 пъти Китай. Шандонг е популярна като родното място на Конфуций.

  "Обучавах и показвах на практика как се създават, проектират и отглеждат нови овощни градини. Нашите ябълки и круши са по- вкусни от китайските, заради по- добрите природо- климатични условия, но техните са по- големи, красиви и високо добивни", коментира пред Дарик Атанас Благов. Експертът е донесъл в Кюстендил растителни материали от Китай. Работи се и по съвместне научно- изследователски проект между Института по земеделие- Кюстендил и ЯнТайската селскостопанска академия. / Чуй /