Кюстендилки сред елита на България в художествената гимнастика
Кюстендилки сред елита на България в художествената гимнастика / Личен архив

Кюстендилската надежда в художествената гимнастика Андреа Карамфилова се класира за два от финалите на отделните уреди, при първото си участие на Държавното първенство от категория "Елит"- девойки младша възраст. Състезателката на "Велбъжд", която се подготвя от Валя Машова се класира на 6- то място при съчетанията без уред, 6- та е и на топка. Андреа Карамфилова се нареди 22- ра от 30 участнички в многобоя, заради грешки в съчетанията си на обръч и въже, като минути преди състезанието и се е счупил обръча и се е наложило да играе с уред на друго момиче.
"За Андреа, която е част от Олимпийския резерв на България предстои участие в два лагера на националния отбор- девойки. От 27 май- 5 юни има лагер сбор на "Герена"- София и от 29 юли до 12 август в Бургас", каза за Дарик треньорът Валя Машова.
Кюстендилката Ерика Зафирова спечели сребърен медал в многобоя на Държавното първенство, категория "Елит"- девойки старша възраст. Зафирова сега е състезател на "Олимпия 74"- Бургас. Тя бе победена само от Бистра Старейшинска от клуб "Левски". Ерика Зафирова започна кариерата си във "Велбъжд"- Кюстендил, където тренира 6 години при Валя Машова. Сега неин треньор е Петя Монева, която подготвя и Мария Матева- шампион при жените. Зафирова спечели три бронзови отличия на финалите на отделните уреди, като получи трета оценка на обръч, топка и лента.
Ерика Зафирова ще участва в 33- тия Международен турнир по художествена гимнастика "Кюстендилско лято", който е на 1- ви юни.