Кюстендил си спомня за  Юрий Гагарин
Кюстендил си спомня за Юрий Гагарин / Дарик Кюстендил

С филателна изложба и припомняне на по-важните моменти от първия полет на човек в Космоса, Юрий Гагарин в Кюстендил отбелязаха 50- годишния юбилей. В залата на Възрожденското училище показват снимков материал от посещението на Гагарин в Кюстендил и селата Драговищица, Раждавица и Шипочано на 11 -ти юни 1966 година.Запазени са и документи с решението за обявяване на Гагарин за почетен гражданин на Кюстендил. Честването започна  с излъчване на аудиозапис от визитата на първия космонавт.

Кюстендил си спомня за  Юрий Гагарин
netinfo

"Имах възможност да се срещна лично и да поканя Юрий Гагарин да дойде в Кюстендил.Това стана на Седмия конгрес на Световната федерация на демократичната младеж. Казах му, че моментът е подходящ, защото зреят череши", каза Първан Захариев, който е организирал посещението.

При пристигането завалял дъжд. Гагарин отказал чадъри и дъждобрани от дошлите да го посрещнат жители на Кюстендил На 12 -ти юни първият космонават направил и обиколка в три кюстендилски села, където хората го посрещнали, облечени в народни носии. Запазени са и снимки, на които Гагарин със съпругата си Валя берат череши в масивите в село Драговищица, разказа още Първан Захариев.

Кюстендил си спомня за  Юрий Гагарин
netinfo