Кюстендил е сред най- активните по младежките програми
Кюстендил е сред най- активните по младежките програми / Влади Владимиров, Дарик Нюз

Областният управител Владислав Стойков откри "Седмицата Европа- България", с която се чества 5-годишнината от влизането на България в ЕС. Партньор на инициативата е читалище "Братство 1869"- Кюстендил.

Областната управа е домакин на кръгла маса- "Младите хора- активни граждани на Европа".

"Младите хора са двигатели на всяка инициатива и начинание. Трябва да ги приобщаваме, да им даваме стимули за работа. Подготвени са и рекламни материали, за да стимулираме повече участници. През седмицата ще имаме инициативи и в другите общини от областта. "Седмицата Европа- България" ще закрием на 7- ми декември в Кюстендил. Говорих с кмета Петър Паунов и като завършек да бъде запалването на светлините на Коледната елха на площад "Велбъжд", каза на откриването областният управител Владислав Стойков.

"Преди 5 години нашата страна тръгна по нов път за развитие и благодаря на областния управител за инициативата. Благодаря и на Националния център за европейски програми и инициативи. Държавата, в негово лице отпуска програми, както и чрез Бюрата по труда, като тази година бе акцентирана към младежката заетост", допълни председателят на читалище "Братство" Иван Андонов.

Младите хора, участници в кръглата маса поздрави и Александър Дряновски от Националния център, като той отбеляза, че Кюстендил е един от най- активните градове в България.

Елеонора Борисова и Илияна Кирилова от читалище "Братство" презентираха европейската програма "Младежта в действие" и Европейската информационна мрежа "Europe Direct".

Младежите от Кюстендил получиха информация за Европейската доброволческа служба, която им дава възможност да посетят европейска държава, да научат местния език, да създадат контакти и да се обучават неформално.

Младежи- доброволци раздадоха картички и презервативи на участниците във форума, по повод Световния ден за борба със СПИН.