Каракашки и Паунов подписаха договор за имот от 190 дка, пред погледа на Манолова
Каракашки и Паунов подписаха договор за имот от 190 дка, пред погледа на Манолова / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Договор за безвъзмездно предоставяне на имот от 190 дка, от държавата на община Кюстендил, подписаха областният управител Иван Каракашки от една страна и кметът Петър Паунов и главният финансист Петър Ненчев от друга. Церемонията премина пред погледа на бившият зам.- председател на НС Мая Манолова, която е съдействала при задействане на процедурата.
"Това е добра инициатива за развитието на Кюстендил и областта. С моя заповед през миналата година, иззех имота, собственост на Министерство на отбраната. Той е частна държавна собственост, около 190 дка, в местността "Лешовица", над село Жиленци, известен като- военното стрелбище на "Сенокос". Имахме активното съдействие на правителството на Пламен Орешарски и на Мая Манолова, тогава зам.- председател на НС, и сега се приключват нещата, с решение № 600 на служебното правителство на Георги Близнашки. Хубава е приемствеността, която се показва, между предишното и служебното правителство и се надявам тя да продължи и за другите проекти, които област Кюстендил изпълнява за развитието на всички общини от областта", заяви областният управител Иван Каракашки.
"Изключителна ценна придобивка за нашата община и всички граждани от региона. Специална благодарност на областния управител за подкрепата, защото това са тромави процедури, които се бавят с години във времето и трябва решителна подкрепа от страна на областта. Надявам се ние да оправдаем доверието, инвестирайки по най- добрия начин в този имот. Нашите намерения са за изграждане на социален комплекс и са свързани с работата по ОП за следващия програмен период. Може да търсим партньори и в частния сектор. Уверявам Ви, че екипът на община Кюстендил ще работи, за да се реализират намеренията ни", каза при подписването на договора кметът Петър Паунов.


"Правителството на Пламен Орешарски направи много за община Кюстендил и това се вижда от гражданите. Важен е този терен и неговото предоставяне. Процедурата стартира при правителството на Орешарски. МО го предостави на областния управител, с ясната уговорка, че той ще бъде предоставен безвъзмездно на община Кюстендил. Едно от нещата, които не успяхме да направим е свързано с една сериозна инвестиция за 20 млн. лв. от австрийска фирма, за завод с 1000 работни места. В последните дни на правителството на Орешарски и аз се срещнах с тези хора. Имаше конкретни разговори. Надявам се на приемственост и инвестицията да се реализира до края на годината. Най- важното, необходимо на Кюстендил, освен изграждането на туристически атракции и градска среда, е привличането на инвестиции и разкриване на работни места. Моите усилия ще продължат. В тази посока работи и общината, и областния управител, а когато усилията се обединяват обикновено има резултати" каза Мая Манолова.