/ netinfo
Кампания за анонимно изследване за ХИВ се проведе на площад „Велбъжд” в Кюстендил. Тя е посветена на Европейската седмица за изследване за ХИВ и хепатити, както и Световния ден за борба със СПИН.

РЗИ-Кюстендил с инициативи по повод Европейската седмица на изследването за ХИВ

„Това е четвърти ден, в който имаме различни инициативи.Тук освен за ХИВ, желаещите могат да се изследват и за Хепатит В, Хепатит С и Сифилис.Целта е да се доближим до хората, без да се притесняват от това, че трябва да дойдат специално до нас да си правят изследвания за тези сериозни заболявания, нашата цел е да се преодолее тази стигма и хората наистина се отзовават на нашите покани.

Вече 30 години правим това, целта е човек да може да разбере по-рано за, ако има някое от тези заболявания, за да се започне по-рано терапията и да гарантира по-добро лечение”, заяви Елена Андонова, началник -отдел

За пръв път: Учени унищожиха вируса ХИВ с помощта на стволови клетки

„Профилактика на болестите и промоция на здравето” в РЗИ Кюстендил. В световен мащаб всеки ден около 7 100 души се инфектират с вируса на имунната недостатъчност. Най-бързо епидемията се разраства в Източна Европа и Централна Азия. Докато в Западна и Централна Европа лицата, живеещи с ХИВ са приблизително 900 000, то в Източна Европа и Централна Азия те са приблизително 1,4 милиона.

Основният път на предаване на инфекцията в Централна и Западна Европа е при необезопасени сексуални контакти между мъже, докато в Източна Европа и Централна Азия е кръвният път чрез инжекционна употреба на наркотици.