Качеството на черешите в община Кюстендил е влошено заради дъждовете
Качеството на черешите в община Кюстендил е влошено заради дъждовете / Дарик- Кюстендил,архив

Качеството на черешите в община Кюстендил е влошено заради дъждовете. Към момента цената е 0,90 лв. Все още обаче кампанията реално не е почнала, заради лошото време. Като цяло количеството череши е повече в сравнение с миналата година.

"Заради лошото време е трудно да се влиза в блоковете и да се берат череши. Някои сортове са в много лошо състояние, като например Жълта Драганова. При нея трябва много да се избира, дори хората се чудят дали да я берат. Ако спре да вали, скоро нещата може и да се пооправят", заяви пред Дарик кметът на Горна Гращица Румен Чучков.

"Няма как да ви се похвалим, черешата се пука. Много голям е процента брак при черешите за пресна консумация. Надяваме се да не затворят пунктовете за изкупуване. Има отделни сортове, при които 80 % са напукани. Хората са притеснени, може да се наложи да си купуваме нови бидони. Все пак обаче се надяваме, че нещата ще се оправят, тъй като още много от черешите не са напълно узрели", каза кметът на Коняво Даниела Божилова.

"Има напукани череши, това е нормално при толкова дъждове, но има и много здрави, хубави череши. Към момента нямам информация пунктовете да са спрели да изкупуват череши. Снощи аз предавах череши на 90 ст. Кампанията е още в началото, не е в разгара си и ако не продължи да вали черешата ще е с добро качество. Реколтата тази година е много добра, количеството е повече от очакваното, но заради дъждовете качеството е по- лошо", коментира за Дарик кметът на Драговищица Драголюб Стоянов.