Изповедта на един крадец и 3 години затвор за златна верижка
Изповедта на един крадец и 3 години затвор за златна верижка / Дарик,архив

Три години лишаване от свобода постанови Кюстендилският окръжен съд за мъж, който скъса от врата златната верижка на израелска гражданка. Той постигна споразумение с прокуратурата, като се призна за виновен, за това че на 08.09.2013 г., около 20.55 часа в гр.Кюстендил, в района на хотел „Стримон", е отнел чужда движима вещ - златна верижка с тегло от 15,76 грама, на стойност 1024,40 лв. от владението на собственика й- израелска гражданка, с намерение противозаконно да я присвои, като е употребил за това сила - стиснал я за врата, издърпал и скъсал с ръка златната верижка от шията на пострадалата. Грабежът е извършен в условията на опасен рецидив, защото мъжът е осъждан за тежко умишлено престъпление на „лишаване от свобода", не по-малко от една година.
Предлагаме Ви избрани моменти от "цветната" изповед пред съда на крадеца от ромски произход:
"Немотията ме кара да крада. Като излязох от затвора в Самораново през 2004 год., четири години нищо не съм крал. Бях все в Гърция. Три деца имам, на 19 год., на 9 год., и на 1 г.и .6 м. Закрила на детето го взема малкото, заради тези дела. Жена ми не работи никъде.
Моля да ми наложите наказание за две години. Имам три деца, аз се грижа за тях....... А жена ми избяга. Тя отиде в Испания. Аз се грижа за децата, аз ги преобличам, аз ги къпех, всичко аз.
Аз съм благодарен на прокурора, че ми даде такъв шанс да сключим споразумение. За два лева и петдесет ст. лежах пет години. Това е последно и като излезна заминавам от България. Бегам с децата. Опитах да работа за два лева, за пет лева и за десет лева, но не стигат. Ние сме си такива „боклуци", затова раждаме по повече деца, нищо че нямаме пари да ги гледаме. Работим си, ама като нема къде да работиш тука. Всичко умея да върша- строителството работя, мога да зидам, да мажа, шпакловка правя. Всичко умея да работя. Всичко мога да върша, с изключение на професията „крадец". ....................
Жена ми избяга. Не знам кога, ама има вече шест-седем месеца. Изостави децата и замина. Вика ми „влизаш в затвора, аз какво да ги правя". Беше ми написала писмо - „ти че влезеш в затвора, аз какво да правя с децата". Брат ми каза, че жена ми е заминала в Испания. Тя беше по Кипър, има познати хора, където я карат. ...................
Моля Ви да ми наложи 2 години.Няма повече да крада", се казва в изповедта на подсъдимият.
След него, прокурорът иска изменение на споразумението, за три, а не две години ефективно „Лишаване от свобода". На което подсъдимият отговаря: Съгласен съм наказанието да е три години.