Иво Максимов е 4-та жертва на Тони Точев, който е с три присъди, но не е лежал в затвора
Иво Максимов е 4-та жертва на Тони Точев, който е с три присъди, но не е лежал в затвора / Дарик Кюстендил, архив

С три присъди за подобни деяния е Тони Точев, мъжът, който намушка с нож футболиста на "Велбъжд"- Иво Максимов. Наблюдаващият прокурор Светлана Ризова постанови 72-часов арест за Точев и ще внесе искане в Районен съд-Кюстендил за постоянна мярка "задържане под стража".

Тони Точев е задържан от автопатрул в село Соволяно, където живее, като се е опитал да избяга, научи Дарик.

"Срещу Точев се води досъдебно производство по чл. 129 от Наказателния кодекс, за нанасяне на средна телесна повреда, като закона предвижда лишаване от свобода до шест години. Съдебно-медицинска експертиза ще установи на по- късен етап точно за каква телесна повреда става дума. Това, че лицето има постановени присъди означава, че е вменяем и може да носи отговорност" каза за Дарик говорителят на Районна прокуратура Кюстендил Галина Димитрова. Тя показа справка, според която Тони Точев е с влезли в сила присъди за подобни деяния. 2003 г., първо му е наложена глоба, а след това и условна присъда от една година, с три години изпитателен срок. 2005 г. Точев отново е осъден условно - 2,6 години, с четири години изпитателен срок. Няма данни да е изтърпявал обаче ефективно наказанията си.

"Можем да обобщим, че Точев върши подобни деяния за 4-ти път", коментира прокурор Димитрова.

По информация на Дарик, нападателят на футболиста Иво Максимов е бил освидетелстван преди години с диагноза шизофрения, но с тройна психиатрична експертиза по-късно се установява, че Точев е вменяем и може да носи наказателна отговорност. В един от случаите, за които той има присъда, Точев напада с нож момче, което поискало семки от неговата приятелка.