череши
череши
Качеството на черешовата продукция в кюстендилско за сега е добро, заяви за Дарик експертът от Института по земеделие- Кюстендил Димитър Сотиров.

„Като количество продукцията е по- малко в сравнение с нормално натоварените години. Около 20- 30 % има напукване на черешите, особено по поречието на Струма и ниските части. Там се задържа повече влага. По високите части като Коняво и Соволяно реколтата е здрава. Притеснение може да има ако завалят дъждове, тогава черешите ще се напукат. Особено податливи са сортове като Ван”, заяви Сотиров.
Той съветва черешопроизводителите да започнат да берат черешите сега, въпреки че не са узрели напълно.  

Продукцията в самия Институт по земеделие е пострадала от дъждовете, като при белите сортове има поражение до 50% от продукцията.
„Тези данни обаче не са валидни за целия регион, тъй като Института се намира на най- неблагоприятното място като разположение в кюстендилско”, допълни Сотиров.