Играта в древността в музейната работилница за деца през април

45 експоната на РИМ-Кюстендил включени във виртуален музей
45 експоната на РИМ-Кюстендил включени във виртуален музей / Дарик,архив
Музейната работилница през април тази година представя нова тема – «Играта в древността». Предмет на заниманията е изработването на глинени копия на праисторическа настолна игра. Оригиналната находка, датираща от каменно-медната епоха и експонирана в археологическата зала на музея, представлява керамичен предмет с форма на четиристенна пресечена пирамида. Горната му плоскост е с квадратна форма. Върху нея има 16 ямички, групирани по четири в четири редици. Предполага се, че е вид развлекателна игра. Откритите паралели със съвременна настолна игра, наречена Манкала, ни дават възможност да приложим адекватни правила за игра с помощта на керамични топчета или малки камъчета, с което да провокираме интереса на децата към експоната. Игрище с 16 кръга дава възможност за игра и с помощта на стикове и пулове.
Музейната работилница „Играта в древността“ е част от новата образователна програма на музея „Култура и изкуство в древността“. Тя се разработва в рамките на проект „ДЕЦАТА И МУЗЕЯ. Културното наследство през призмата на детските ръце“,  финансиран от Министерство на културата, който е насочен към надграждане на образователната среда в музея за осъществяване на музейно възпитание.
Работилницата за изработване на глинената игра ще се проведе на 18, 19 и 20 април 2019 г. от 14.00 до 18.00 ч. в Музейния кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей – Кюстендил (бул. „България” 55). Уастниците в нея ще могат да дарят таксата си за участие в подкрепа на Тони Костов, който се нуждае от спешна костно-мозъчна трансплантация.