козунак
козунак / ThinkStock/Getty Images
Не са констатирани нарушения в пакетиращите центрове за яйца на територията на област Кюстендил. Те са 2, в кюстендилското село Шишковци и в град Бобошево. Те са проверени в кампанията по Великденските празници от инспекторите на отдел „Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил.

„Не са установени несъответствия, както по отношение на сградния фонд, така и по отношение на маркировката на яйцата и потребителските опаковки,  срок на трайност и условия на съхранение. Проследили сме пътя от фермата, през пакетиращия цех до крайния потребител”, коментира за Дарик вр. изп. длъжността директор на ОДБХ- Кюстендил и началник на отдела д- р Велка Войнова.

Не са констатирани неразрешени оцветители в боите за яйца по Великден.

Открити са обаче нарушения във фурна за тестени изделия в Кюстендил и по специално при производството на козунаци.  Производителят на е доказал определения срок на трайност- 48 часа.
„Направено му е предписание, включително и за подобрения в сградния фонд. Не е съставен акт, защото става дума за срок на трайност от 48 часа, в рамките на разумното за продукта. Не е дълъг, например срок от 1- 2 месеца”, допълни д- р Войнова.

В рамките на проверките по Великден са инспектирани още млекопреработвателните предприятия и кланицата на територията на областта.
 
Дарик- Кюстендил