/ Георгина Тошева
Граждански Протест Срещу НЕработещите Институции е насрочен за 3 март в Кюстендил. Началото е в 13:00 ч. на площад Велбъжд. Протестът ще премине под формата на шествие, по маршрут: Полиция-Съд-Мястото на убийството на Валери Дъбов-> НАП-Областна администрация Кюстендил-Община Кюстендил - крайна точка: площад Велбъжд.

Медицинските специалисти от Кюстендил излизат на протест на 1 март

”Това е един кръг от институции, които ние смятаме, че не работят пълноценно! Институции, чието бездействие убива нас и нашите близки! Ще се разходим до всяка една сграда, за да се опитаме да ги събудим и да ги подсетим, че трябва да работят за всички нас! Скъпи депутати направете така, че това да не са просто сгради, а администрации от които да има ефект!”, пишат организаторите на протеста в социалната мрежа Фейсбук, Георгина Тошева и Здравко Велинов.
 
Искания и цели на протеста:

- Отговорните институции да направят незабавна проверка на лицата в ромската махала, които видимо водят висок стандарт на живот! Резултатите от проверките да се обявят публично!
- Управлението да даде адекватни правомощия на служителите на МВР така, че да могат да изпълняват служебният си дълг в полза на гражданите, независимост от техният етнос!
- Да се започне незабавна процедура по узаконяване постройките в ромската махала, а тези които не отговарят на всички нормативни наредби, да бъдат премахнати!
- Да се въведат промени в законите за социалното подпомагане:
+ Една майка да получава помощи само и единствено ако детето и посещава училище!
+ Да се спрат помощите за родители на възраст под 18 години (в момента, в който една жена стане баба да няма право да получава детски надбавки за детето, което е родител)
+ Ограничаване на помощите до трето дете.
+ Образователен ценз на майката при определяне размера на помощите за деца (помощите за новородено да се определят от образованието на майката)
+ Незабавно спиране на всички помощи когато: социално слаб откаже предложена му работа без основателна причина, когато откаже да се образова, когато демонстрира висок стандарт на живот
+ При съмнение на злоупотреба с помощите, вместо пари, да се отпускат хранителни продукти или купони на същата стойност като надбавките
+ Да се премахне статута "самотна майка" при жени с повече от 3 деца, освен в случаите на развод, след раждането на децата или при официален отказ на припознаване на децата от бащата
+ В случаи на жени оставили 1 дете в дом за сираци да се забранят всякакви помощи.
+ За социално слаби жени , имащи повече от 2 деца , да се предложат безплатни мерки за ограничаването на следващи бременности
- Лица участвали в сбиване, нанасяне на телесна повреда или вандализъм да бъдат наказвани с парична глоба и обществено полезен труд! (в полза на общината)
- Настояване за по-бърза съдебна система. Лица, които са заплаха за обществото да бъдат задържани под стража, до окончателно решение на съда.


Организаторите призовават: “Скъпи съграждани, за да бъдем максимално полезни на нас и институциите, не бъдете безразлични! Когато виждате неправда или заплаха, СИГНАЛИЗИРАЙТЕ на компетентните органи и институции!”.
Дарик- Кюстендил