Овергаз: Увеличават се потребителите на природна газ
Овергаз: Увеличават се потребителите на природна газ / снимка: Guliver/Getty Images
2766 са битовите абонати на природна газ в Община Кюстендил. 192 са новите домакинства, присъединени към мрежата през 2018 година. От тях 116 са се възползвали от държавната програма за енергийна ефективност „DESIREE Gas“, която покрива до 30% от разходите. Средно, газифицирането на дома струва между 4 000 – 6 000 лв., като сумата пада, ако има предварително изградена вътрешна инсталация.
 
“През тази година ще се изградят 2 600 линейни метра нови газопроводи в Кюстендил. Мрежата ще се разшири основно в кварталите “Колуша” и “Могилата”. Ще се работи по ул. “Тинтява” и частично ул. “Колуша”, както и по улиците “9 май”, “Черенец” и “Васил Априлов” в “Могилата”, каза за Дарик Костадин Балабанов, мениджър Клиентски център в “Овергаз”- Кюстендил.
 
Всички училища и детски градини в Кюстендил са газифицирани. Болницата е един от първите абонати.
101 са стопанските потребители на природна газ, а общинските – 37.
 
Природният газ е над 2.5 пъти по-евтин от електроенергията и 2.7 пъти от нафтата. Благодарение на битовата газификация, която Овергаз осъществява, емисиите на вредни вещества във въздуха са намалели с 8 300 тона само за първите шест месеца на 2018 година. Резултатите са постигнати от клиентите на „Овергаз Мрежи“, които са избрали да се отопляват с природен газ, вместо с неекологичните твърди горива, като дърва и въглища, които са сред основните причинители за замърсяването на въздуха.

Потенциалните потребители на синьо гориво трябва да знаят за програмата „DESIREE Gas“. Тя осигурява безвъзмездна финансова помощ до 30 % и покрива и 100 % от таксата за присъединяване. Така максималният размер на отстъпките може да достигне до 2 347 лева. В сумата влизат разходи за газов котел и монтаж, програматор, проект и изграждане на инсталация, както и таксата за присъединяване на жилището към газоразпределителната мрежа.
 
Дарик- Кюстендил