Фитнес на открито, фонтани и атракциони за деца по река Банщица
Фитнес на открито, фонтани и атракциони за деца по река Банщица / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Река Банщица да бъде приоритетна зона в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие, предлагат консултантите по проекта. Мястото не е привлекателна зона за отдих и спорт, търсим начини за промяна, каза Елица Кръстева.

Реката е разделена на няколко зони, като в западната част се предлага изграждането на фитнес на открито, велоалей, дори и зоопарк. В централната част на реката, където се пресича с пешеходната зона, има идеи за фонтани, пейки за сядане и връзка с близките балнеологични центрове. Около градския басейн може да се изградят атракциони за децата, каза Елица Кръстева.

Експертите предлагат в Интегрирания план да се предвиди проект за ремонти на фасадите на сградите по пешеходната зона, поставяне на указателни табели, осветление и др.

В зоната за публични функции е и главната улица "Цар Освободител", където се акцентира на бившите казарми, стадион "Осогово", ремонт на сградата на ОД МВР- Кюстендил- саниране с цел енергийна ефективност. Търси се ново място и за Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението, което да улесни работата на службата.

Събират се идеи и за Художествена галерия "Владимир Димитров- Майстора" и парка около нея.

"Не трябва всеки проект да се реализира сам за себе си, а да се намерят контактни зони между тях", коментираха експертите от консултантския екип. С проектите ще се кандидатства по различните оперативни програми за следващия програмен период 2014- 2020 г.