Националният празник
Националният празник / Маргарита Петрова
Признателни дупничани поднесоха цветя на паметната плоча на опълченците в Дупница. Глава преклониха кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, народният представител Радослава Чеканска, общински съветници, общественици, граждани. Младежи в народни носии издигнаха знамето на пл. Свобода.

Националният празник
Маргарита Петрова

„Има дати в нашата история, които трогват до дъното на душите ни, други, които ни понасят на крилете на въодушевлението и гордостта, или ни подтикват отново и отново да преживяваме с горчивина отминали събития. 3-и март сякаш е побрал в себе си от всичко. Мили деца, скъпи ученици, обръщам се към Вас,
Историята се помни и ще продължи да се предава, такава каквато е. Помнете я и вие, помнете я такава каквато е. Опитите на родоотстъпници да отрекат робството, да принизят османското иго до съжителство и присъствие са несполучлив опит за фалшификация. Защото бесилото край София, акостирането на „Радецки“ край Козлодуй, Априлската епопея, битката на връх Шипка са само малка част от доказателствата, които няма как да бъдат преиначени, и няма как да изтрият от историята ни това 5-вековно робство. Това е истината! Паметта на 3 март не избледнява и няма да избледнее с годините, а напротив. Защото в тази дата са вплетени съдбите на хиляди обикновени хора и достолепни генерали, съдби на млади и стари, на герои и мирни хора. 3 март е истински венец, който краси свидното лице на Майка България. Нека завинаги носим в сърцата си огънят и славата на 3 март, денят на свободата, националният празник на Република България”,  каза в речта си кметът на община Дупница Методи  Чимев.

Националният празник
Маргарита Петрова

В празничната програма, която се проведе на пл. Свобода, въпреки дъждовното време се включиха: ансамбъл Актавис, с ръководител Воин Войнов; ДЮФА “Дани”, ръководители Галя и Воин Войнови; детска вокална група при СУ “Св. Паисий Хилендарски”, с ръководител Нели Василиева; танцов състав “Зора”, към НЧ “Зора 1858”, с ръководител Дилиана Диканска; Фолк група “Дупничанка” към НЧ “П. Славейков 1978”; Алексия Ивайлова Ильова от ОУ “Христо Ботев” с. Крайници.

Националният празник
Маргарита Петрова

 
 
 
Дарик- Кюстендил