Дупница и Рила са отличниците в областта по усвоени евросредства
Дупница и Рила са отличниците в областта по усвоени евросредства / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив
Икономистът Явор Алексиев за усвояването на еврофондовете в Кюстендилска област
80497
Икономистът Явор Алексиев за усвояването на еврофондовете в Кюстендилска област
  • Икономистът Явор Алексиев за усвояването на еврофондовете в Кюстендилска област

Най- много европейски средства на глава от населението в Кюстендилска област, са усвоени в община Дупница, по 492 лв. на човек, при средна стойност за страната от - 565 лв. На второ място в тази класация, по реално получени средства от фондовете на ЕС е община Рила, където се падат по 480 лв. на човек. Анализът е на Института за пазарна икономика и е на база официални данни, към 31.01. 2015 година, като се вземат предвид структурните и кохезионните фондове на ЕС, без Програмата за селските райони, по която общините Кюстендил и Дупница нямаха право и да кандидатстват.
"Община Кюстендил е усвоила по 161 лв. на човек от населението си, като това я поставя на предпоследно място в областта. Най- тревожна е ситуацията в община Невестино, където са усвоени само 31 000 лв. или това прави по 12, 9 лв. на човек!
Общините от област Кюстендил са договорили общо около 140 млн. лв., от тях реално са постъпили около 37 млн. лв. или под 30%. Най- много пари са усвоени от община Дупница- над 21 млн. лв., за община Кюстендил те са над 9 млн. лв., при договорени над 97 млн. лв.", коментира за Дарик икономистът от Института за пазарна икономика Явор Алексиев.
Невестино е една от 30- те общини в България, които са усвоили под 100 лв. на човек. На дъното е община Грамада, Видинска област с- 0, 00 лв. евросредства.