/ Влади Владимиров
Община Кюстендил и програма Агора ще финансират проекти до 2000 лв. за облагородяване на междублокови пространства, почистване на паркови и пешеходни зони, залесяване, градинско обзавеждане, ремонтиране на детски съоръжения, купуване на дребна техника, като косачка за трева.

Община Кюстендил осигурява 20 000 лв., а сдружение “Агора”- 8 000 лв, които отпуска фондация Америка за България. Проектните предложения трябва да са от 1 000- 2 000 лв.

Проектите ще се подават о 19 юни до 19 юли, като пакета от необходими документи ще бъде качен на сайта на община Кюстендил на 19 юни. Сред допустимите кандидати са организации, съгласно Закона за юридическите лица с нестопанска цел, организации в обществена полза, сдружения за етажна собственост, читалища, детски градини и училища, както и инициативни групи от поне 10 лица, с нотариално заверен договор между тях.

856 400 лв. за неотложни текущи ремонти на улици в общината гласува ОС Кюстендил

Проектите могат да засягат само общинска собственост, като община Кюстендил ще помага, като предоставя необходимата скица на терена.

“Проектната идея трябва да има устойчиви резултати, да се ползва от голям кръг от хора, да е с реалистичен бюджет и приложена оферта към нея. За въпроси около кандидатстването ще бъде създадена електронна поща, която ще обявим във вторник- 19 юни”, каза ръководителят на работната група по програмата заместник- кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.

В групата, която ще оценява проектите влизат и общинските съветници - Ангел Ангелов, Атанас Гергинов, Владислав Паунов и Любомир Васев. Максималният брой точки е 100, като ще се стимулират проекти, в които местната общност се ангажира с поддръжката и опазването на направената инвестиция. Бонус от 5 т. се дава и за проекти, при които има синергичен ефект с други изпълнени по програми на държавата или ЕС.
Дарик- Кюстендил