Образователната игра "Отключи историята на своя град" в Кюстендил
Образователната игра "Отключи историята на своя град" в Кюстендил
Деветата подред образователна игра ОТКЛЮЧИ ИСТОРИЯТА НА ТВОЯ ГРАД, организирана в Европейската нощ на музеите, включва разходка из забележителностите на Кюстендил в търсене на отговори от поставени загадки. Разходката започва с посещение на Римските терми и изложбената зала в джамия "Ахмед бей", където участниците получават първия талон от играта, а всеки следващ ще открият след правилно отговаряне на поставения въпрос. Целта е запознаване с историята на града чрез разглеждане на музейните експозиции и събиране на талони, които водят до „ключа“ за участие в томбола с награди. Играта ОТКЛЮЧИ ИСТОРИЯТА НА ТВОЯ ГРАД за първи път предлага разходката да се осъществи и с помощта на мобилното приложение за аудиогидове izi.TRAVEL. За целта, съвместно с Анатоли Костов, е разработен интерактивен квест по обектите в града под Хисарлъка с въпросите от всички талони. Играта, както и Квестът, стартират в 10:00 часа на 18 май 2019 г., събота. Съдържанието е достъпно както за малките, така и за възрастните. Необходимо е единствено инсталиране на приложението izi.TRAVEL на мобилните телефони.
Играта завършва с теглене на томбола с награди, осигурени от Община Кюстендил и Регионален исторически музей - Кюстендил.
След 14.00  часа в двора на музея  са предвидени: Истории от глина – изработване на глинени съдове с грънчарско колело.
В 19.30  ще е тегленето на томболата от играта „Отключи историята на своя град IХв.В 20 .00 часа започва празничен концерт, а в 21.00 часа Огнено шоу в двора на музея Гостува Театър на огъня и сенките.
 
В 17:30 часа в Къща музей „Димитър Пешев“ ще бъде открита изложбата „Хераклея Синтика – история на проучванията“ , тя е гостуваща изложба на ИМ – Петрич.
 
О т 18:00  до  19:00 часа ще  има  Концерт на Национално музикално училище „Любомир Пипков”- София в пространството пред галерията Владимир Димитров- Майстора.

 В 19:00 часа ще бъде открита изложба на Антония Дуенде в галерията.
 В 20:00 часа е началото на  Джаз концерт на Димитър Горчаков – пиано, който също ще се проведе в галерията.