Кюстендил
Кюстендил
В изработване на цветни килими на мини станове се включиха кюстендилски деца по време на декемврийската музейна работилница. Темата в работилница за деца на Регионален исторически музей – Кюстендил е вдъхновена от Коледните празници и домашния уют, за който допринасят и меките тъкани, присъстващи на различни места в дома.
„Запознаваме по този начин децата с един от най-старите занаяти  познат по нашите земи- тъкачеството. За него свидетелстват находки още от Новокаменната епоха. Това са едни тежести за стан експонирани в нашата археологическа експозиция. В близкото минало тъкачеството ни е познат и като домашен занаят. Децата тъкат на малки станчета и правят свой килимчета. Използват прежда и се учат да тъкат. Имаме дървени станчета и такива направени от фибран“, заяви експертът от РИМ- Кюстендил Мирослава Таскова.
Откритите находки като глинени тежести за стан и прешлени за вретено свидетелстват за неговата поява по нашите земи от времето на VІ – V хилядолетие преди Христа. Такива находки са открити и на територията на Кюстендил и региона. Овладяването на нишката е едно от първите велики открития на човека. То поставя основите на текстилното производство, създавайки поминък на милиони хора за хилядолетия напред.
Като съществен дял от българската народна култура, домашното тъкачество се практикува предимно през зимата, когато приключва работата на полето и настъпва времето на седенките. Тясно свързано с него е преденeто, в резултат на което се получават нишките за тъчене. Необходимите уреди за това са хурка и вретено или чекръг. В далечното минало са използвани и керамични съдове с вътрешни дръжки, т. нар. „въртящи се купи”. Керамични и каменни такива са открити в Египет, Палестина и Гърция. От каменно-медната епоха, V-то хилядолетие преди Христа, в България са известни три съда или фрагменти с дръжка от вътрешната страна на дъното, два от които от района на Кюстендил – Слатино и Дяково. От с. Слатино е и прешлен за вретено, датиран в същия период, който е интересен с врязаните си знаци, изобразяващи съзвездията Лебед и Голяма мечка.

Кюстендил