/ БГНЕС
Бобов дол се вдигна на протест срещу тежките камиони, извозващи рудата от мината за ТЕЦ-а, които рушат инфраструктурата. Протестът е и срещу горенето на отпадъци в едноименния ТЕЦ. Жителите на града са подкрепени от кмета Елза Величкова.

БГНЕС

В 8:00 часа тази сутрин над 100 жители на миньорския град застанаха на пътя за „Мини Бобов дол” ЕАД, показаха снимки на рушащите се от вибрациите при преминаването на тежките камиони къщи, на които пада мазилката.

Протест заради безводие в Бобов дол (ВИДЕО)

Камионите от рудника, на път за ТЕЦ „Бобов дол”, преминават през града, а след това и през селата Мламолово, Мало и Голямо село. Преди две години градът блокира пътя на камионите.

БГНЕС

„Тогава не бяхме единни и подготвени и единни, но от днес започваме докато не победим”, каза Орлин Делибалтов, един от организаторите на днешния протест. Той обясни още, че в ТЕЦ-а се горят боклуци, а канцерогенните пластмаси се заравят в района на открития рудник над града. „Изнасяме злато, а внасяме боклуци, превърнахме се в сметището на Европа”, каза Делибалтов.

„Камионите тип „гондола” са с обем на жп вагон, издадох заповед за спирането им, но тя бе отменена от областния управител на кюстендилска област Виктор Янев, а след това и от съда”, обясни кметът Величкова.

Нов протест на надзирателите от затвора в Бобов дол

„Протестираме срещу горенето на отпадъци в ТЕЦ-а и срещу тежките камиони, които рушат пътища, къщите и поминъка на хората”
, каза Сашо Александров, кмет на Мало село.

Протестиращите бяха категорични, че днес протестът е мирен, но ако не ги чуят - започват по друг начин.
БГНЕС