Благовест Сендов: България е първата европейска държава, която купи компютър от Япония
Благовест Сендов: България е първата европейска държава, която купи компютър от Япония / Дима Кирилова, Дарик- Кюстендил

"Моята Япония- изключителна страна", така започна разказа си за страната на изгряващото слънце акад. Благовест Сендов в Кюстендил, пред членове на Географското дружество и ученици. Беседата се проведе в читалище "Братство". Гостът посещава Япония за първи път през 1965 година, като млад доцент, за да бъде купен първия японски компютър за България. България е първата европейска държава, която купува компютър от Япония, уточни акад. Сендов. По- късно той посещава страната като председател на Международната асоциация на университетите, като президент на Световната асоциация на компютрите и като председател на Народното събрание, а по- късно е и посланик на България в Япония.

Благовест Сендов: България е първата европейска държава, която купи компютър от Япония
netinfo

Благовест Сендов има две срещи с императора, първата още през 1979 година в София, когато императора идва като коронован принц.
"Той никога не пропуска да каже, че посещението му у нас и било по покана на Тодор Живков. За японците няма бивши и забравени хора. Това е друг свят. Там може да научите как да се държите, какво значи уважение към възрастните хора, към знаещите и към мъжете, не само към жените", заяви акад. Благовест Сендов в Кюстендил.

Гостът подсказа на гражданските организации и училищата в Кюстендил, че БАН командирова за тяхна сметка, учени от различни области, стига да бъдат поканени в съответния град. "Бих дошъл да говоря и за математика и за компютри, но се радвам, че покана бе да говоря за Япония", заключи акад. Сендов.