Бабин ден с  кулинарна изложба отпразнуваха в село Коняво
Бабин ден с кулинарна изложба отпразнуваха в село Коняво / Дарик Кюстендил

В село Коняво, Кюстендилско отбелязаха Бабин ден с ритуалното поливане на ръце, което се извърши от най-младата майка Цветелина Ангелова на д-р Любомирова, лекарката, която се грижи за жителите на населеното място. Бебето  Андреа, родено на 28 декември 2010-та година не успя да присъства на ритуала заради лошите атмосферни условия.

След като Цветелина изми ръцете на лекарката, водата бе хвърлена нагоре с пожеланието "Колкото са капките, толкова да е здравето. Отскача нагоре, за да са пъргави децата"

Бабин ден организираха от кметството, читалище "Светлина" и съществуващият  от 2010-та година клуб "Втора младост".

"От години почитаме Бабин ден с идеята да традицията да се съхрани и предава от млади на стари. Пожелавам ви да сте здрави и непреклонни пред трудностите, които изпитваме при отглеждането на децата. Нека тази година да имаме още повече колички в центъра на Коняво и много усмихнати лица ", каза кметът Мариана Александрова.

Бабин ден с  кулинарна изложба отпразнуваха в село Коняво
netinfo

Празникът бе съпътстван и от кулинарна изложба. Осем питки и две баници бяха омесили жените от селото, а жури в състав Цветелина Ангелова, Светла Николова и Грозда Григорова.

"За да няма сърдити изделията се оставят на отделна маса ", разказа кметът Мариана Александрова. Победителите получиха престилка, ръкохватки и кърпа, които осигури читалище "Светлина", връчени от секретаря Катя Костадинова. Най-хубавата  пита бе на Бистра Анева, а баница-Гълъбина Петрова.

Бабин ден с  кулинарна изложба отпразнуваха в село Коняво
netinfo

 

На Бабин ден българите почитат своите баби-акушерки, които са били единствената родилна помощ. Жените с деца от една до три години приготвяли сапун и нова кърпа и отиват при бабата акушерки.

Празникът уважиха служители от отдел "Култура и духовно развитие", кметски наместници от други села и много жени от селото.