/ ThinkStock/Getty Images
На 15 август стартира пореден етап от Националната АНТИСПИН кампания, която е целогодишна инициатива  и има за цел да насочи вниманието на обществото към проблема СПИН и да повиши обществената  осведоменост за начините на предаване и на предпазване от ХИВ и други сексуално-предавани инфекции. Кампанията цели да мотивира хората към отговорност към собственото здраве и ще продължи до 15 септември т.г.

Нов имплант предлага надежда срещу заразяване с ХИВ

В страната функционират 13 Кабинета  за безплатно и анонимно консултиране  и изследване  за ХИВ към РЗИ. През първите три месеца на 2019 г. над 86 924 лица са узнали своя  ХИВ-статус.

От началото на тази година до 16 май 2019г.са открити нови 101 ХИВ-серопозитивни лица, с което  носителите в страната  са над 3127 лица. Съотношението на инфектираните  мъже и жени от общия брой регистрирани  лица за тази година е приблизително 5:1 (мъже/жени). Над 90% от новорегистрираните  са се инфиктирали по сексуален път (45% при хомосексуален контакт) и 11 % - при инжекционна употреба на наркотици.

Смъртните случаи от СПИН в света намаляват

В изпълнение на ангажиментите  на държавата, Министерството на здравеопазването осигурява безплатно съвременно лечение с антиретровирусни лекарства за всички нуждаещи се лица с ХИВ/СПИН, независимо от техният здравно-осигурителен статус. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите и подобрява качеството им на живот.

РЗИ-Кюстендил се включва с дейности в следния график в Националната АНТИСПИН кампания:                                                                                         

Мероприятията се организират и реализират от РЗИ - Кюстендил отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето”,  дирекция „Обществено здраве“, дирекция „Надзор на заразните болести“ община Дупница, Сдружение Ларго, ЦСМП.

08.08 - Кюстендил, МЦ Адра-кв. Изток

12.00ч. – 14.00ч. – кампания за анонимно  изследване на желаещите  за носителство на ХИВ, консултиране и предоставяне на здравно-образователни материали и презервативи.

09.08.2019г.–Кюстендил, Клуб „Плажна фиеста“– кв.Могилата

12.00ч. – 14.00ч. – кампания за анонимно  изследване на желаещите  за носителство на ХИВ, консултиране и предоставяне на здравно-образователни материали и презервативи; изследване на количеството на въглеродния окис в издишания въздух на пушачите.

13.08.2019г. – гр.Дупница   
11.00ч. – 14.00ч.  – на площад „Свобода“- кампания за анонимно  изследване на желаещите за носителство на ХИВ, консултиране и предоставяне на здравно-образователни материали и презервативи.

Учени се похвалиха с пациент, „излекуван“ от СПИН

Всеки работен ден в приемен сектор  в РЗИ-Кюстендил от 09.00ч до 14.00ч всеки желаещ може да направи изследване с експресен тест  за носителство на ХИВ. Лице за контакт във връзка с провеждане на лятната АНТИСПИН кампания в област Кюстендил е Елена Андонова, началник на отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето” - тел. 078/ 558-219 и GSM 0886/ 111-408.

Министерство на здравеопазването припомня, че СПИН се причинява от вирус, който се съдържа в: кръвта; семенната течност; влагалищния секрет; майчината кърма.
 
Има три начина за предаване на ХИВ:

полов - при попадане на сперма или вагинален секрет на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на сексуалния партньор (най-често при сексуален контакт без презерватив);

Как се живее със СПИН - историята на един самотен българин

кръвен - при попадане на кръв на човек, живеещ с ХИВ, в кръвообращението на неинфектиран (най-често при използване на замърсени с инфектирана кръв инструменти за инжектиране от инжекционно употребяващите наркотици лица);

от заразена майка на новородено - по време на бременност, раждане и кърмене.
 

Начини за предпазване от ХИВ инфекцията:
Постоянни и верни партньори с проверен ХИВ статус.
Избягване на случайни сексуални контакти.
Използване на презерватив при всеки сексуален контакт.
Въздържание.
Избягване на употребата на общи игли и спринцовки.
Профилактика с антиретровирусни медикаменти на ХИВ-позитивни бременни жени за предпазване на новородено
то.
 
Нормалното битово общуване с хора, живеещи с ХИВ, не носи риск от заразяване. Ако сте били изложени на риск от заразяване с ХИВ, непременно си направете изследване за ХИВ (ХИВ тест) и потърсете навременна медицинска помощ.