Зона за отдих, галерия и инфоцентър откриха в Свиленград
Зона за отдих, галерия и инфоцентър откриха в Свиленград / netinfo
Зона за отдих, галерия и инфоцентър откриха в Свиленград
56710
Зона за отдих, галерия и инфоцентър откриха в Свиленград
  • Зона за отдих, галерия и инфоцентър откриха в Свиленград

Три обекта, изградени и обновени от Община Свиленград откри днес министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев заедно с кмета Георги Манолов. От днес свиленградчани ще се радват на зелена зона за отдих на ул. „Крайречна", на  преустроена стара турска  баня, превърната в Туристически  информационен център и Арт галерия, и укрепената подпорна стена на брега река Марица.

Зелената зона на ул. „Крайречна" е благоустроена по проект "Трансгранична зона за отдих  при р. Марица (Свиленград) и  р. Арда (Кастанес)". Проектът е разработен по Програмата  за европейско  териториално сътрудничество  Гърция - България 2007-2013. Той се осъществява съвместно с водещ партньор - Община Орестиада, Република Гърция. Общият бюджет е 1 483 405 евро, от които за  българския партньор - Община Свиленград - 293 968,35 евро.

Основните дейности са с цел предотвратяване на ерозията на р. Марица чрез благоустрояване и залесяване на дигата на улица „Крайречна". Извърши се облагородяване и озеленяване на пространството между дигата и улицата на обща площ 20,500 декара. Използвана е разнообразна растителност, с различна височина и багри. Засадени са над 80 вида иглолистни и широколистни дървета и храсти.  На цялата територия е изградена автоматизирана напоителна система, захранвана от два сондажа. Подменена е  настилката на източния тротоар. Оформена е пешеходна пътека между улицата и стената на речната дига. Изградени се няколко места за отдих, две детски площадки и игрище за стрийтбол. Настилката на алеите е от цветни бетонови плочи, а на тротоара - от вибропресовани павета. Изпълнител на обекта е варненска фирма.

Преустройството в Туристически  информационен център и Арт галерия на старата турска  баня в Свиленград е поредният  проект на общината, финансиран по Програмата  за европейско  териториално сътрудничество Гърция-България 2007-2013г.:  "Валоризация и промотиране на стари бани в трансграничния регион" . Водещ партньор по проекта е Община Димотика, Република Гърция.  Общият бюджет е 1 140 560.00 евро, като частта на  Община Свиленград  е  263 036.75 евро. Изпълнител на обекта е фирма от Пловдив.

Основната цел на проекта е защита, промотиране и валоризация на две важни културно-архитектурни забележителности на транс-граничния регион - турски бани, намиращи се на територията на Община Свиленград и Община Димотика. Друга цел на проекта е развитие на региона като атрактивна туристическа дестинация. Предвидените дейности включват: възстановяване на двата паметника, промотирането им чрез издаване на брошури, карта, книга, сувенири, календари, каталози и авто-колажи, изработване на каталози и две изложби.

С тези събития Община Свиленград се включва в честването на Деня на европейското териториално сътрудничество - 21 септември.  Тази година за пръв път този ден ще се отбележи в  Европа. През седмицата 17-23 септември 75 европейски програми ще организират повече от 100 събития в цяла Европа. Целта на кампанията, координирана от програма INTERACT съвместно с Европейската комисия и подпомагана от Комитета на регионите и Европейския парламент, е да отбележи постиженията от сътрудничеството между европейските региони и държави.

Как Общината постигна всичко това за толкова кратки срокове - чуйте от кмета Георги Манолов в звуковия файл: