Всички българи ще пострадат, ако Георги Иванов не се договори за водния проблем
Всички българи ще пострадат, ако Георги Иванов не се договори за водния проблем / Sofia Photo Agency, архив
Всички българи ще пострадат, ако Георги Иванов не се договори за водния проблем
59643
Всички българи ще пострадат, ако Георги Иванов не се договори за водния проблем
  • Всички българи ще пострадат, ако Георги Иванов не се договори за водния проблем

Ако не се договорим с кмета на община Хасково по проблема с водоснабдителната станция на Ябълково ще пострадат всички граждани на Република България. Това коментира пред Дарик, часове преди срещата си с Георги Иванов, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев. Ако кметът на Хасково откаже да подпише акт 15 и 16,  България ще трябва да върне всички 3 млн.евро за реконструкцията.

Кметът отказва да приеме обекта, тъй като по думите му МРРБ му дължи пари свързани с допълнителни дейности по ремонт на водопровода и за това има документ. Зам.-министър Симидчиев е категоричен, че такъв документ няма и че, министерството няма никакво основание да плати исканата от общината сума. Той заяви, че кметът е бил наясно, че сключва финансово необезпечен договор с фирмата подизпълнител.

Симидчиев съобщи още, че действително има постановление на Министерски съвет от края на 2008 година за тази сума, но по-някакви причини тези пари никога не са били превеждани и съответно постановлението е невалидно. Това което категорично не мога да приема е обвързването на проблемния обект със съвсем друг обект, а именно рехабилитацията на водопроводната мрежа, подчерта зам.-министърът.

Той се надява, че днес ще постигнат споразумение с кмета на Хасково, за да не се стигне и до спиране на водата за 40 % от населението на града. Чуйте целия коментар на зам.-министър Симидчиев в звуковия файл.