Тютюнопроизводители блокират границата с Гърция днес
Тютюнопроизводители блокират границата с Гърция днес / DarikNews, архив

ГКПП "Капитан Петко войвода" в района на Свиленград ще бъде блокиран от тютюнопроизводители. Протестът на границата с Гърция е организиран от националната им асоциация, ще започне в 10.30 ч. ГКПП "Капитан Петко войвода" е един от трите гранични пункта в страната, на които днес предстоят протести. "НЕ на дискриминацията, ДА на равнопоставеността" е мотото им.

Българските тютюнопроизводители са недоволни от липсата на европейски субсидии за бранша в новия програмен период 2014-2020 година. От бранша настояват и за 91 млн. лева национални доплащания за подалите заявления, че желаят да бъдат подпомогнати по схемата за директни плащания, вместо обещаните от министерството 73 млн. лв. Тютюнопроизводството да се нареди до останалите приоритети - зеленчукопроизводството и овощарството, искат още те.

Председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев коментира, че искането на тютюнопроизводителите е за равнопоставеност, защото колегите им от Италия, Франция, Испания и Гърция са получили пари както за програмния период от 2007-2013 година, така и за следващия - до 2020 година. Искаме да информираме всички европейски институции, политиците от Европа и България, че не желаем да бъдем втора класа европейски граждани, каза Филев. Протестът на тютюнопроизводителите ще е мирен, увери той, но предупреди, че ако не се вземат мерки от правителството, би могло да се стигне до гражданско неподчинение.