Свиленград домакин на среща за трансграничното сътрудничество
Свиленград домакин на среща за трансграничното сътрудничество / DarikNews.bg, Архив

Свиленград днес и утре ще бъде  домакин на международна работна среща на тема „Трансграничното сътрудничество – европейски мостове”, на която ще бъдат обсъдени предизвикателствата и възможностите за развитието на трансграничния регион  България, Гърция и Турция.

Програмата стартира от 14 ч. в конферентната зала на хотел „Свилена” с встъпителни слова на кмета Георги Манолов, Искра Михайлова- Председател на Комисията по регионално развитие към Европейския Парламент и Мария Спираки- член на Комисията по регионално развитие към Европейския Парламент.

Работната сесия днес е на тема „Предизвикателства и възможности на трансграничното сътрудничество”. В нея ще участват инж. Атанаска Николова, Заместник-министър, МОСВ с презентация „Възможности за финансиране на проектни идеи в сферата на опазване на околната среда”, заместник-кметът на Свиленград Мария Костадинова с представяне на възможностите на общината  за привличане на инвестиции, Иванка Димитрова, Директор ОСУТ-Свиленград с проект за индустриална зона град Свиленград. В дискусията ще се включат още  Малина Крумова,  Директор „Централно координационно звено на Министерски Съвет и  Райна Попова – държавен експерт, ГД `Управление на териториалното сътрудничество” в МРРБ с кратко представяне на програмите за трансгранично сътрудничество, включващи област Хасково като допустима територия. Предвидено е също представянето на проекти с гръцката община Суфли и турската Узункюпрю.

Присъствие са потвърдили кметове, заместник-кметове и експерти от 5 общини в област Хасково: Хасково, Харманли,Любимец, Ивайловград и Тополовград, както и кметовете на  Александруполи, Орестиада, Димотика, Суфли, Фере, Сидики от Гърция и Одрин, Узункюпрю, Къркларели и Люлебургаз от Турция.

За 27 март програмата предвижда запознаване на гостите с културното и историческо наследство в региона. Те ще посетят Историческия музей, Средновековната крепост и Тракийската гробница в с. Мезек.