След Рим, Родна песен лети за Финландия
След Рим, Родна песен лети за Финландия / netinfo
Покана за участие в международен фестивал в град Пори, Финландия донесе маестро Огнян Василев на Представителен смесен хор “Родна песен”- Хасково.

В скандинавската страна съставът на читалище “Заря” ще представи страната ни през месец август догодина, като това ще е третата в историята му визита до там.

Маестро Василев съобщи новината на хористите по време на репетиция, на която диригентът Вела Казакова му отстъпи пулта за два часа. След като си припомни времето, в което той е ръководил хора и сравни спомените си с нивото, на което съставът се намира в момента, маестро Василев изрази задоволство и поздрави хормайсторите Велин Петров, Дора Митева и Диди Ганева.

Прочутият хасковски диригент работи от 15 години във Финландия. В момента ръководи 4 състава, а с една от формациите спечели златно отличие на хорова олимпиада в Германия.

“Родна песен” под негово ръководство също натрупа отличия от международни конкурси, с което спечели престиж и име в Европа. Тази есен съставът ще пътува за Рим, а веднага след турнето в Италия хасковлии започват подготовката за Пори, където публиката още пази спомени от гостуването им през 1985 година.

Интервюто с маестро Огнян Василев е на Гергана Михайлова.