РИОСВ глоби паткарски обори и ракиен казан
РИОСВ глоби паткарски обори и ракиен казан / © sxc.hu

139 проверки на  132 обекта са извършили през октомври експертите от РИОСВ - Хасково. Дадени са 89 предписания за отстраняване на констатирани нарушения на екологичното законодателство. Съставени са 8 акта и са наложени 4 текущи санкции. Издадени  са 10 наказателни постановления от 500 до 5 000 лв. на обща стойност 18 000 лв. Постъпилата през месеца сума от наложени санкции и наказателни постановления, включително от предходни периоди, е 5 943 лв.

Издадени са наказателни постановления на незаконни обекти в Хасково и Кърджали за неизпълнение на предписания за  преустановяване на дейности по събиране, временно съхраняване и разкомплектоване на излезли от употреба моторни превозни средства и на площадка в Димитровград за неводене на отчетност по отпадъците, съгласно изискванията на ЗУО. Също на Регионално депо в Харманли за неизпълнено предписание за извършване на ежедневно запръстяване на работния участък.

Издадено е наказателно постановление на собственик на обори в село Крепост за гушене на патици за неспазване на задължението си за обезвреждане на формираните при дейността отпадъци по начин, който да не води до увреждане или риск за компонентите на околната среда. Също и на ракиен казан в Хасково за неизпълнено предписание за почистване на замърсен участък от открит канал. Съставените актове са за неизпълнения на предписания и неводене на отчетност по отпадъците.

Получените сигнали на Зеления телефон през месеца са 5. Оказана е помощ на един защитен вид - щъркел, който е изпратен за лечение в СЦДЖ - Стара Загора.