Първото си заседание проведе Областният съвет за развитие
Първото си заседание проведе Областният съвет за развитие / Darik News
Първото си заседание проведе Областният съвет за развитие
47147
Първото си заседание проведе Областният съвет за развитие
  • Първото си заседание проведе Областният съвет за развитие

Първото за новия мандат заседание на Областния съвет за развитие на област Хасково се проведе днес под председателството на областния управител Ирена Узунова. 28 са участниците в него. Съставът включва кметовете на общини, председателите на общински съвети или избрани техни представители, както и на двата синдиката- КНСБ и „Подкрепа", на Регионалната стопанска камара, ХТПП, сдружение „Възраждане" и Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

4 бяха точките в дневния ред, приет единодушно. Единодушно бяха избрани и тримата представители в Регионалния съвет за развитие на Южен централен район- кметовете на Свиленград- Георги Манолов, Димитровград- Иво Димов и Стамболово- Маджид Мандаджъ.

Проекта за общи приоритети на общините за включване в актуализирания документ на Областната стратегия за развитие на област Хасково 2009-2013 г. представи Милена Трендафилова от областната администрация. В срок до 5 декември всяка от общините трябва да даде своето становище и посочи конкретните мерки, реши днес областния съвет.

Подготовката за зимния сезон и новите моменти в националната програма за защита от бедствия и плана по нея за 2012 г. бяха сред акцентите на заседанието днес. 57 млн. лв. са предвидените за общините средства, като те се осигуряват от държавния бюджет по строго регламентиран ред. От 1 януари 2012 г. всяка от общините може да кандидатства в 4-е направления, обясни днес Стефан Марков от областната администрация. До 14 декември хасковската областна управа очаква всяка от общините да даде информация в по коя от мерките ще кандидатства пред междуведомствената комисия към МС. Още по темата чуйте в звуковия файл от Стефан Марков.

Пред областния съвет за развитие днес бе представен и международния фонд „Козлодуй", който осигурява средства за енергийна ефективност на сгради с обществено предназначение. До 30 ноември е срокът, в който общините могат да подадат заявления за интерес, а на по-късен етап- да кандидатстват и с конкретни проекти, стана ясно днес.