Зачестяват сигналите за неспазване на противоепидемичните мерки в лагера
Зачестяват сигналите за неспазване на противоепидемичните мерки в Регистрационно-приемателния център за мигранти в Харманли.

Това е било констатирано на среща с ръководството на бежанския център и посещение на зам.-областния управител на Хасково Виолета Желева и главния секретар на администрацията Стефан Танев.

Областният кризисен щаб за борба с COVID-19 е решил да уведоми Държавната агенция за бежанците и Министерството на здравеопазването относно мерки, които трябва да бъдат предприети в центъра в условията на противоепидемичната обстановка и повишаването на заболеваемостта.

Кметът на Харманли: Трябват COVID мерки за мигрантите в центъра за бежанци

На срещата кметът на Харманли Мария Киркова е споделила, че голям проблем представлява придвижването на големи групи мигранти в града, които не спазват противоепидемичните мерки.

Решено е вечерният час в лагера да бъде променен от 22:00 на 20:30 часа, уточниха от пресцентъра на администрацията.

В лагера преобладават основно мигранти от Сирия - 983 от общо 1040 души, които са настанени в бежанския център. През август повечето от мигрантите са били афганистанци. Досега само 5 души са били положителни с коронавирус.

От лагера са уверили, че имат достатъчно предпазни средства и дезинфектанти. От РЗИ-Хасково са осигурили и достатъчен брой тестове.

Медицинските специалисти от инспекцията посещават ежеседмично лагера и ще продължат проверките.
БТА