Прокуратурата внесе делото за екскурзията в Охрид. Предлага наказание глоба
Прокуратурата внесе делото за екскурзията в Охрид. Предлага наказание глоба / DarikNews
Прокуратурата внесе делото за екскурзията в Охрид. Предлага наказание "глоба"
30787
Прокуратурата внесе делото за екскурзията в Охрид. Предлага наказание "глоба"
  • Прокуратурата внесе делото за екскурзията в Охрид. Предлага наказание "глоба"

На организиралата екскурзията в Охрид, при която миналата година се удавиха 15 души, Боряна Георгиева да бъде наложено административно наказание „глоба" предлага на Районния съд в Димитровград наблюдаващият делото прокурор Атанас Палхутев. Днес той внесе в съда материалите с постановление за освобождаването й от наказателна отговорност и прилагане нормата на чл. 78-А от НК- административно производство.

Повдигнатото обвинение е по чл. 234-А от кодекса- за външнотърговска туроператорска дейност без лиценз, което е прецедент в практиката на прокурора. Така, според него, Боряна Георгиева може да се окаже първата осъдена за това, че е организирала екскурзия извън страната без необходимия лиценз.

От 1000 лв. до 5 000 лв. е предвидената в закона санкция за това престъпление. Предстои димитровградският Районен съд да реши дали Боряна Георгиева ще отговаря по общия ред или пък ще приеме доводите на наблюдаващия прокурор за административно производство. Най-вероятно това ще стане след съдебната ваканция през август.

В звуковия файл чуйте аргументите на наблюдаващию прокурор Атанас Палхутев, защо делото ще се гледа в димитровградския районен съд и с какво то е по-особено.