Проф. Светослав Овчаров с Възстановителна репетиция в Димитровград
Проф. Светослав Овчаров с Възстановителна репетиция в Димитровград / Личен архив
Проф. Светослав Овчаров с "Възстановителна репетиция" в Димитровград
51768
Проф. Светослав Овчаров с "Възстановителна репетиция" в Димитровград
  • Проф. Светослав Овчаров с "Възстановителна репетиция" в Димитровград

Среща-разговор с проф. Светослав Овчаров - режисьор, сценарист, документалист и преподавател в НАТФИЗ "Кръстю Сарафов" организира от 19 ч. днес, по повод Международния ден на театъра 27 март димитровградският „Апостол Карамитев". След срещата ще бъде прожектиран и филмът на проф. Овчаров "Възстановителна репетиция". Входът е с покани, които могат да се вземат от касата на театъра, а местата са ограничени, информира ВрИД директор Тодор Боянов.

Филмът "Възстановителна репетиция" разказва за големия български режисьор Любен Гройс и неговата „Медея" в пловдивския театър със спомените на участниците в спектакъла, облечени в някогашните костюми, седнали на сцената сред старите декори- Цветана Манева, Явор Милушев, Златина Тодева, Майя Остоич, Паша Берова, Елена Камбурова, Веселин Ковачев и останалите се връщат години назад в памет на един от най-обичаните театрали, разказват Тодор Боянов и Калина Монева от димитровградския театър. Чуйте ги в звуковия файл.

Светослав Овчаров е роден през 1957 г. в Провадия. Завършва филмова и телевизионна режисура през 1982 г. От 2008 г. е преподавател в НАТФИЗ. Член е на Европейската филмова академия. В творческата си биография, като режисьор и сценарист, има над 25 игрални и документални филма. Игралният "Единствената любовна история, която Хемингуей не описа" печели наградата на Балканския филмов фонд за сценарий в Солун през 2004 г. и наградата на публиката на 5 SEE Film Festival, LA, USA, 2010 г. С игралния филм "Зад кадър" получава наградата за най-добър режисьор и тази на критиката на 34 Международен фестивал в Кайро, 2010 г. През януари 2012 г. "Зад кадър" печели четири награди на Los Angeles Movie Awards -най-добър филм, най-добър филмов художник, най-добри костюми и най-добра мъжка поддържаща роля. В димитровградския театър в началото на 90-е г. е работил като драматург и художествен ръководител.