Представят Случаят Ванга в димитровградската библиотека
Представят Случаят Ванга в димитровградската библиотека / netinfo

 

Книгата на Николай Стоянов «Случаят Ванга» и авторът й ще бъдат представени от 17.30 ч. днес в читалнята на димитровградската библиотека «Пеньо Пенев», съобщи директорът й Петко Каневски. Николай Стоянов е родственик на пророчицата по бащина линия и в книгата си я представя от непозната за повечето светлина, коментира Петко Каневски. Интересни факти и случки от взаимоотношенията на Ванга с популярни личности, като Людмила Живкова, Тодор Живков, Блага Димитрова, Светлин Русев, Николай Райнов, Евтим Евтимов и много други творци, политици, артисти, дипломати с властите и тайните служби, разказва Николай Стоянов в книгата си. Тя съдържа много биографични факти за пророчицата и е преди всичко една лична история за нея. Освен в България, излиза в Македония и Русия.

Николай Стоянов е роден през 1948 г. в Карлово. Автор е на петнайсет книги с проза, между които сборниците с разкази и новели „Нощна връзка“, „Квартални хроники“, „Книга без корици“ и др. По негови сценарии са заснети четири телевизионни игрални филма. Написал е и множество радиопиеси. Превел е от френски творби на Патрик Модиано, Франсоаз Саган, Жорж-Оливие Шаторейно. Книгите му са издавани във Франция, Германия, Италия, Албания, Сърбия, Румъния, Южна Корея, Македония.

 

Основател е и председател на Международната фондация „Балканика“, която ежегодно присъжда едноименната награда на балканските народи за литература, добила популярност още и като „Балканския Нобел“. Носител е на Вазовата награда, на Европейската награда за поетична проза, както и на наградата „Париж Европа“, присъдена му през 2005 г. от общината на Париж и ЕС за принос към културата на Обединена Европа.