Подписка и мирен протест в Хасково за Балканджи Йово в учебниците
Подписка и мирен протест в Хасково за Балканджи Йово в учебниците / DarikNews, Архив
Подписка и мирен протест в Хасково за "Балканджи Йово" в учебниците
83924
Подписка и мирен протест в Хасково за "Балканджи Йово" в учебниците
  • Подписка и мирен протест в Хасково за "Балканджи Йово" в учебниците

Над 100 души вече са се включили в подписката срещу готвените промени в учебното съдържание, с които от програмата да отпаднат "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово","Къде си вярна ти любов народна","Вятър ечи, Балкан стене","Родната реч","Хубава си моя горо","История славянобългарская". Подписката стартираха в петък Вера Томасян и Красимира Стойчева, които днес гостуваха в студиото на Дарик. Текстът на подписката е публикуван във Фейсбук, където е приложена и бланка за събиране на данни в подкрепа на инициативата.

Организаторите й планират за 10 февруари, от 17 ч., на площад „Свобода” в Хасково и мирен протест. Те призовават: „Скъпи съграждани, родители, учители и всички вие, на които не им е безразлично какво ще изучават нашите и вашите деца в училище! Да не позволяваме подмяна на историческия факт - робство с изопачения, като: съжителство, присъствие и други подобни поругаващи народната ни памет!“.

Подписите ще се събират до 20 февруари, тъй като до 22 февруари е срокът, обявен от МОН за обществено обсъждане за проектите за учебно съдържание. До тази дата подписката трябва да бъде внесена в министерството.

 

Всеки желаещ да изрази гражданската си позиция, може да направи това в читалище „Заря“ в Хасково, като бланките са оставени на централен и източен вход при портиерите, уточняват организаторите. Вера Томасян и Красимира Стойчева чуйте в приложения файл.