Пчелари на бунт заради пръскането срещу нодуларен дерматит (ВИДЕО)
Пчелари на бунт заради пръскането срещу нодуларен дерматит (ВИДЕО) / Darik News, архив

На спонтанно недоволство се събраха днес в село Бряст производители на мед от общината заради проблем, възникнал след вчерашното пръскане срещу комари - преносители на нодуларен дерматит. Пчеларите разказват, че търпят сериозни загуби в размер на хиляди левове и са недоволни, че не са били предупредени навреме, за да приберат пчелните семейства.

Препаратите от пръскането срещу комари са поразили летящите пчели, които е трябвало да изнесат медосбора, разказаха производителите. Възстановяването на кошерите ще им коства поне месец и половина, но тогава няма да има цвят за опрашване, обясниха те.

Производителите на мед апелират за повече яснота с графиците за пръскане, както и подаване на информация до местната власт и дружествата на пчеларите.

От Българската агенция по безопасност на храните твърдят, че за всяко пръскане информират предварително. Пчеларите обаче казват, че предварителните графици не се спазват, а те не могат да държат кошерите затворени в продължение на близо 10 дни, разказва Нова телевизия.

Източник: Нова телевизия