/ Областна администрация Хасково
Първата по рода си седмица на професионалното образование бе открита днес в Областна администрация-Хасково. Форумът се организира по идея на областния управител Станислав Дечев с подкрепата на РУО на МОН-Хасково и с активното участие на бизнеса от региона и професионалните гимназии от областта.

„Седмицата на професионалното образование в област Хасково е инициатива, която организираме в този формат за първи път и аз вярвам, че ще успеем. Защото икономическото развитие на нашата област, новите инвестиции и производства доведоха до един феномен, който до преди 2-3 години беше само прогноза.

Днес е факт, че пазарът на труда в Хасково налага да инвестираме в професии, които изискват професионално образование. Затова ние решихме да направим една среща на бизнеса и на професионалните училища, която да представи и професионалните гимназии, които обучават кадри, и фирмите, които предлагат нови работни места с нови професионални компетентности“, посочи при откриването на форума Станислав Дечев.  Той обясни, че за да е гъвкаво и адаптивно образованието в региона тази година план-приемът в професионалните гимназии е максимално синхронизиран с необходимостите на бизнеса.

„Образованието трябва да се адаптира  към променящите се икономически условия в област Хасково. Затова и нашият форум е една от първите крачки, които правим, за да стигнем до реалното образование в приоритетните направления“, обясни областният управител на Хасково.

„От днес до края на седмицата тук ще има своеобразно ревю на 8 професионални гимназии и на 6 от водещите фирми в област Хасково. Това ревю не е само за ученици или учители. Това е форум и за родителите, които каним да дойдат тук, за да видят и чуят директно от бизнеса какво предлагат новите производства, какви условия на труд, заплащане и квалификация осигуряват“, обясни Станислав Дечев.

Той припомни, че всеки ден от 14:00 часа в зала Марица всяка фирма ще презентира себе си и това, което предлага. „Вярвам, че ще бъдем полезни и на учениците, и на училищата, на родителите и на бизнеса“, обобщи губернаторът.

Началникът на Регионалното управление по образование в Хасково Христина Боева изтъкна важността на професионалното образование и подчерта, че само чрез директен диалог между училища, бизнес и родители могат да се постигнат желаните резултати за качествено образование, квалифицирани кадри и професионална реализация. Тя още веднъж покани родителите да отделят време и заедно с децата си да посетят Седмицата на професионалното образование.