Откриха паметник на загинали летци край Любимец
Откриха паметник на загинали летци край Любимец / Дарик радио-Хасково
Откриха паметник на загинали летци край Любимец
90429
Откриха паметник на загинали летци край Любимец
  • Откриха паметник на загинали летци край Любимец

Паметник на 3-ма загинали летци бе открит днес на магистрала „Марица” край Любимец. Инициативата за паметника се родила преди 12 години. На откриването присъстваха наследници на 3-мата загинали, депутати и местната власт.

На церемонията бе и Дянко Марков, който е на 95 години и заедно със загиналите м-р Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и порудчик Йордан Йорданов е участвал във Втората световна война.

Паметникът е посветен на 3-мата летци изпълнили войнския си дълг да бранят България през Втората световна война. След 9 септември 1944 г., те са едни от многото български офицери подложени на репресии по затвори и следствия. Оправдани са на съдебния процес но са уволнени от армията, а семействата им остават без препитания.

3-мата решават да напуснат страната предадени са и са убити при опита им да преминат нелегаллно българо-турската граница на 16 август 1948 г в местността Голямата чешма до с. Георги Добрево недалеч, откъдето е изграден паметника. Гробните места остават неизвестни и до днес.

 

Още в приложения файл