Осъдиха на 9 години украинката, убила приятеля си преди 14 години
Осъдиха на 9 години украинката, убила приятеля си преди 14 години / netinfo

9 години затвор определи днес 5-членен състав на хасковския окръжен съд с председател Кольо Димитров за украинката Екатерина Анатолиева, убила в края на август 1997 г. в димитровградското село Добрич Андрей Андреев. С него тя била в интимни отношения.  Анатолиева признава, че в нощта на 30 срещу 31 август през 1997 г.  била у Андрей в дома му в Добрич, където двамата пили ракия, а на масата бил оставен и неговият пистолет „Макаров" с изтрити номера, изваден пълнител и разпилени патрони. В чантата си тя носела друг пистолет, който далеч преди това взела от свой познат в Нова Загора без знанието му с намерение на респектира Андрей, когато ревнувала. По време на разпивката в къщата му във фаталната нощ двамата се скарали, а той казал, че има и други жени „млади и хубави", а тя е „повехнала", което отключило гнева й. Той ми се изсмя и това беше последната капка, стрелях срещу него, признава вината си Екатерина. В продължение на години тя се крие от правосъдието в различни градове и села на страната. Миналото лято е задържана, след като били прихванати телефонни разговори с дъщеря й, в които обаче, тя също споделяла намерението си да се предаде и направи самопризнания. Била в русенско село, където живеела с мъж на име Стефан, който я прибрал в дома си.

Екатерина Анатолиева е родена през 1965 г. в украинския град Херсон. Живяла в Коми, откъдето бил първият й съпруг, от който има две деца. Вече разведена се запознава с българин и през 1991 г. идва с него и децата си в България, като в Нова Загора сключват брак. Първоначално живеят в родното му село Кортен, после за година заминават на гурбет в Германия, но той пропил и проиграл на комар парите им. Така се установяват в димитровградското село Добрич, а Екатерина започва работа като сервитьорка в заведението на настоящия кмет Марин Маринов, който днес също даде свидетелски показания пред съда. В заведението се запознават и с Андрей, но контактите им са епизодични, а заради ревността на Екатерина между двамата често избухвали скандали, разказва тя.

В нощта на убийството, след като осъзнава какво е направила и че трябва да бяга, украинката прибира златните пръстен,  ланецът на Андрей  чантата му и наметната с покривало, за да не бъде разпозната, напуска  дома му. В близост  до заведението на Марин Маринов попаднала на група подпийнали младежи, които се опитали да махнат завивката  да я видят, заради което тя стреляла няколко пъти във въздуха и дошъл Маринов. Той я откарал до Димитровград, където била квартирата й, но така и не разбрал за убийството. Днес ХОС прие, че то не е било извършено с користна цел и Екатерина бе осъдена на 9 години затвор.