Обсъждат обществено проект за Светилището на нимфите и Афродита
Обсъждат обществено проект за Светилището на нимфите и Афродита / Darik News, Архив

Обществено обсъждане на вече одобрения и изпълняван от община Димитровград проект за развитие на Светилището на нимфите и Афродита, като туристическа атракция, организира администрацията от 17 ч. днес в зала „Гросето”. Проектът е на стойност е 954 106 лв., като от тях безвъзмездна финансова помощ са 793 949 лв., задължителният финансов принос на общината- 140 095 лв. и допълнителният й-     20 060 лв.

Дейностите по проекта включват: изграждане на туристическа пътека и велоалея от Светилище на нимфите и Афродита до манастира „Света Богородица” в с. Добрич, рехабилитация на пътна отсечка – улица за достъп; консервация, реставрация и експониране на разкрити участъци от римска вила; организиране на промоционални събития; създаване на музикално–поетичен спектакъл „Легенда за извора и младостта”, обезпечаване работата на информационния център и повишаване на експертния капацитет за управление на туризма в общината.

Финансирането е чрез дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд „ФЛАГ” в размер до 420 000 лв. и авансови и междинни плащания от управляващия орган на оперативната програма. За обезпечаване на кредита от администрацията предлагат да бъде учреден залог върху собствените приходи на общината и върху постъпленията по извънбюджетната й сметка за средствата по проекта.

 

Срок на погасяване да бъде до 15.09.2014 г. с възможност за предсрочно изплащане изцяло или на части, без такса, предлага още администрацията. Посочените източници за погасяване на главницата са плащанията от  управляващия орган на оперативната програма по сключения договор за изпълнение на проекта.

 

Максимален годишен  лихвен процент, такси и комисионни  -  шестмесечен EURIBOR плюс максимална надбавка от 4,715 % е предложението, което фигурира в поканата за публичното обсъждане, обявено за днес.