Норвежци впечатлени от Свиленград
Норвежци впечатлени от Свиленград / netinfo

Община Свиленград е образец за реализиране на трансгранични проекти и нейният опит е интересен за гранични общини от Норвегия. Това стана ясно при посещението в града на делегация от Норвежкия баренцов секретариат, водена от съветника Атле Столесен. Гостите бяха приети от заместник-кмета Мария Костадинова, която през април бе на работно посещение в норвежката столица Осло по проект на НСОРБ за развитие на местните власти, финансиран от Норвежкия финансов механизъм.

Норвежкият баренцов секретариат управлява средствата, отпускани от скандинавската държава за трансгранични проекти със съседните на нея Русия, Финландия и Швеция. В новия програмен период секретариатът ще финансира трансгранични проекти в България и проявява интерес към Община Свиленград и разположението й на две граници. Гостите бяха впечатлени от добрата градска инфраструктура, от многобройните качествени спортни съоръжения и от обектите, създадени по трансграничните проекти на общината, посетиха туристическите забележителности и шатото в село Мезек. По предложение на Атле Столесен Свиленград ще осъществи контакти с норвежката община Киркенес, разположена също на две граници - с Русия и Финландия. Двете общини Свиленград и Киркенес ще разработят и кандидатстват със съвместни проекти към програмите на Норвежкия баренцов секретариат. Финансират се проекти по различни оси - укрепване на административния капацитет, екология, културно-историческо наследство, трансгранично сътрудничество.

Община Свиленград в момента кандидатства с проект за 1 млн. евро за реставрация и експониране на 500-годишния каменен мост на река Марица към Програма за европейско икономическо развитие със средства от Норвегия.