Неолитният човек от Кар Дере победи в малкия финал от Чудесата на България
Неолитният човек от Кар Дере победи в малкия финал от Чудесата на България / DarikNews, архив

Неолитният човек от Кар дере край димитровградското с. Крум спечели първият етап от надпреварата за „Чудесата на България”. С едва 96 гласа преднина в електронното гласуване, той изпревари златото на гетите от Омуртагова могила, съобщиха организаторите на кампанията. Заради минималната разлика двете археологически находки отиват на балотаж. Битката между тях ще е интригата на големия финал в националното гласуване за топ 10 на най-значимите археологически открития на новото хилядолетие у нас. Праисторическият скелет, открит през 2009 г. в местността Кар дере, спечели първия етап в инфарктна битка с имейли. Малко преди финала имането на тракийския владетел Котела поведе с 260 гласа, което амбицира димитровградчани и ударното им гласуване в последните часове върна първенството на неолитния човек, който победи с 32 393 "електронни бюлетини", отчитат организаторите. С призиви към димитровградчани в агитацията се включи и кметът на общината Иво Димов. От офичиалния й сайт той апелира гражданите да дадат вот за неолитния човек, а по-късно разпрати и лични СМС-и.

107 000 българи са се включили в гласуването. Бронзовият медал остана за най-стария град в Европа Провадия – Солницата с 20 448 гласа. Следващите 10 обекта, които продължават във втория тур, са: храмът на Кибела в Балчик, античната куполна гробница в Поморие, Татул, Александровска гробница, мощите на Йоан Кръстител, дворцовата църква на цар Симеон във Велики Преслав, термите на Деултум, находките в центъра на София, храмовете на одрисите в Старосел и най-ранният хански дворец в Плиска.

 

Стартът на втория етап от националното електронно гласуване ще стане на форум в града- победител на малкия финал - Димитровград. Имейли за втория етап на вота ще се пускат до края на октомври, когато на специална церемония ще бъдат обявени 10-те археологически открития, с които българите се гордеят най-много.