Кметът на Димитровград замина в Италия за учредяването на Асоциация АТРИУМ
Кметът на Димитровград замина в Италия за учредяването на Асоциация АТРИУМ / netinfo

За финалната, шеста по ред  транснационална среща на европейския проект „АТРИУМ", в който община Димитровград е един от 18-те партньора, пътува днес кметът Иво Димов, съобщават от администрацията му. Домакин на форума от 12 до 15 юни е италианската община Форли, която е водещ партньор. На 15 юни там ще бъде и официалното  учредяване на Международната асоциация АТРИУМ, домакин на което ще е кметът на Форли проф. Роберто Балзани. Учредителните документи ще подпише и димитровградският кмет Иво Димов, заедно с представителите на останалите градове-партньори. Веднага след това ще е и първата среща на асоциацията за избор на председател и управителен съвет, съобщават от община Димитровград.

По време на финалната за АТРИУМ среща ще бъдат представени транснационалната брошура за културния марщрут, който минава през всички 18 градове-партньори, дигиталният каталог, разработен от гръцкия партньор "ATHENA - Институт за научни и образователни технологии" , както и финалната версия на „Ръководство за мъдро управление, съхранение, повторна употреба и икономическа валоризация на архитектурата на тоталитарните режими на XX век", разработено от Университета по архитектура в Любляна.

Кметът на Димитровград замина в Италия за учредяването на Асоциация АТРИУМ
netinfo

Екипът на проекта ще частва в работните срещи и заключителните дейности по проекта. Програмата включва научни конференции, изложби, концерти и други събития, обединени под логото на АТРИУМ и на идеята за европейски културен маршрут на архитектурата на тоталитарните режими на XXвек. Този пилотен експеримент ще бъде последван от още два такива, в България и Унгария, като организатор на единия ще е именно Димитровград, съобщават от администрацията му. Уредникът на дома-музей „Пеньо Пенев" Живка Шишкова е ръководител на местния екип, в чийто състав е и специалистът от администрацията Женя Александрова.

В края на ноември миналата година партньорите от Италия, Унгария и Румъния гостуваха в Димитровград. Месец по-рано местният парламент гласува за продължение на АТРИУМ и с т. нар. индустриален туризъм, като даде пълномощия кметът Иво Димов да подпише учредителният протокол за международната асоциация.