Кметът на Димитровград ще копае край Извора на нимфите и Афродита
Кметът на Димитровград ще копае край Извора на нимфите и Афродита / Darik News, Архив

В помощ на археолозите, които работят при Светилището на нимфите и Афродита край Каснаково ще се включи днес кметът на Димитровград Иво Димов. За целта той вчера обяви, че излиза в отпуск, а по-късно от администрацията му съобщиха, че трудовия му ден, като работник на разкопките днес, ще започне в 11 ч.

Археологическите разкопки на светилището започнаха в началото на септември, водени от екипа на д-р Веселка Кацарова. Към момента са разкрити две сгради, като предположенията са, че едната е била храм. Финансира ги общината, като за целта от бюджета й са заделени 20 000 лв., съобщи кметът Иво Димов с ангажимента през 2014 г. средствата да бъдат повече.

По два проекта, свързани със Светилището на нимфите и Афродита, на стойност 2.5 млн. лв. работи община Димитровград. Точно при работата по единия, свързан със социализацията на обекта, бе разкрита сградата, която археолозите проучват в момента. Тя е в непосредствена близост с изследваната преди 5 години от ранната фаза на ранножелязната епоха в Тракия, когато край Каснаково пак работи екип под ръководството на д-р Кацарова. Тогава археолозите откриха глинена конска глава на близо 30 века и част от мраморна статуетка на Афродита.

Кметът на Димитровград ще копае край Извора на нимфите и Афродита
netinfo

За науката Светилището на нимфите и Афродита е известно още от 1898 г. Първите проучвания са през 1945-46 г. Прави ги бележитият археолог  Иван Венедиков. През 1968 г. обектът придобива статут на национален паметник на културата.