Искат тренировъчен център за доброволческите отряди

Стефка Здравкова
Стефка Здравкова / Областна администрация, Хасково
Да се разшири мрежата от доброволчески отряди и да се подпомогне тяхната работа чрез изграждане на тренировъчен център. Това поискаха при срещата си със заместник областния управител на Хасково Стефка Здравкова членове на националната асоциация на доброволните формирования.

Според българското законодателство, доброволни формирования трябва да има във всяка община. Тези групи се активират при кризи. Пример за добре работещи групи са тези в Свиленград и Тополовград. Въпреки изтеклия краен срок обаче, в много от общините от Хасковска област такива структури не са създадени.

Днес заместникът на областния управител на Хасково се срещна с жителите на Свиленград и Тополовград.

Стефка Здравкова
Областна администрация, Хасково

В Тополовград пред Стефка Здравкова бяха поставени редица важни въпроси, които пряко засягат живота на хората в общината. На първо място жителите на Тополовград поискаха да се инсталират повече банкомати в града, защото сега има само два апарата, които са недостатъчни.
В Тополовград алармират и за неправилно поставени указателни табели или липсата на такива, което обърква шофьорите и води до инциденти. „По най-болния за вас въпрос- пътят Полски градец – Тополовград, мога да ви съобщя, че 20-километровата отсечка вече е включена в проектите на АПИ и очакваме скоро да започне ремонтът“, съобщи Здравкова.

По време на приемната в Тополовград стана ясно още, че от местната администрация ще поставят пред здравното министерство проблем, който касае цялата страна. Според Наредба №26 на Министерството на здравеопазването, в детските ясли могат да работят само медицински сестри или акушерки. Тополовград обаче няма такива кадри и сега от общината са принудени да назначават на работа там пенсионери. За да бъде разрешен този проблем, от местната социална дирекция ще предложат да се промени наредбата и да се позволи и на други медицински специалисти, а не само на сестри и акушерки, да работят в ясленските групи. Това е въпрос, който със сигурност засяга голяма част от малките български общини, затова ще търсим съдействие за неговото разрешаване, обясниха от администрацията на Тополовград.

Приемните на областния управител на Хасково Станислав Дечев  продължават и утре със срещи в Харманли и Любимец.