/ iStock
Окръжният съд в Хасково допусна изпълнението на Европейска заповед за арест (ЕЗА) и предаде на Германия турски гражданин, търсен за трафик на хора.

47-годишният Ялчин Акурт бе задържан на 18 юли на Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" при опита си да влезе в България от Турция.

Съдът го задържа в ареста до същинското производство по екстрадиция.

От изложените в ЕЗА факти се установява, че лицето е участвало с друго в превеждане срещу заплащане на повече от 20 турски и афганистански граждани, които са били качени първоначално на границата между Турция и Сърбия в товарен автомобил, след което със същото превозно средство са ги транспортирали през Словакия и Чехия до Федерална република Германия.

По метода „Ловърбой“: Разбиха организирана престъпна група за трафик на хора (СНИМКИ)

Уточнено е, че условията, при които мигрантите са били транспортирани, са представлявали опасност за техния живот и здраве, тъй като пътуващите са били разположени върху необезопасени дървени стойки в товарната зона на транспортната композиция.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване и протест. Съдът постанови и задържане под стража за лицето до фактическото предаване на лицето на германските власти, допълват от съда.
Николай Грудев/БТА