Хасковски военни ще пазят летището в Кандахар
Хасковски военни ще пазят летището в Кандахар / Dariknews.bg, архив

60 военнослужещи от хасковското поделение 52 740 ще участват в състава на 29-ия контингент от Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО в Афганистан “Решителна подкрепа”. Днес на площад „Свобода” се състоя тържествена церемония по изпращането на военните. Мисията им е по-скоро логистична - тя е фокусирана върху подготовката, подпомагането и предоставянето на екипи от съветници за афганистанските държавни институции и национални сили за сигурност.

29-ият контингент е в състав от близо 90 военнослужещи и включва национален елемент, взвод за охрана на летище в афганистанския град Кандахар и екип от съветници. 60-те военнослужещи от военното формирование 52 740 сформират взвода за охрана на летище Кандахар.

На днешната церемония присъства министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, областният управител Добри Беливанов, кметът на Общината Георги Иванов, който връчи на взвода флага на Хасково и плакет на Богородица, висши военнослужещи и гости.