Хасково още по-зелен с водопади от цветя
Хасково още по-зелен с водопади от цветя / Dariknews

Още по цветен и зелен ще става градът ни, защото започва изпълнението на проект за подобряване на парковата среда и пешеходните зони. Кметът Георги Иванов е подписал договор с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013", схема „Зелана и достъпна градска среда". Стойността на проекта е за близо 5 млн.лв, като 95% от парите представляват бевъзмездната финансова помощ, 5% е собственото участие на общината.

Мащабният проект  обхваща - пл. „Свобода", пл. „Общински", пространството пред читалище „Заря", северно от читалищто и  цялата улица Сан Стефано до паметника на Капитан Петко войвода. Изцяло ще бъде подменена градинаката между общината и областна администрация. Нови зелени площи ще се изградят по ул. „Сан Стефано". Ще бъде направена и нова детска площадка близо до паметника на Капитан Петко Войвода.

Хасково още позелен с водопади от цветя
netinfo

Докато трае обновяването на тази част от центъра ще се подменят изцяло подземните комуникации, като водопроводи, канализация, кабелни оператори. Това ще се случи при поставянето на новите настилки, които отново ще са от бетонови павета. Проектът предвижда засаждането на много цветя, дървета и храсти, като всички съществуващи ще бъдат запазени.

Ще се направят водопади от цветя, ще има магнолии, декоративни форми на кедър, коносовидни, плачещи и кълбовидни форми на рзлични видове храсти. Предстои да се обяват обществените поръчки по проекта, като това е първата му част. Втория етап предвижда реконструкция на улиците и подходите към този район на центъра на Хасково.