/ БГНЕС, архив
Община Харманли ще търси безлихвен заем от държавата, за да изплаща искове по дела на ищци от трагедията в село Бисер, заведени срещу Общината по времето на предишното управление.

6 години от наводнението на село Бисер

Докладна за заем в размер на 2,3 млн. лв. ще бъде внесена от кмета Мария Киркова за одобрение на предстоящата общинска сесия на 28 ноември. 
 
През 2012 г. в следствие на поройни дъждове и преливане на язовир Иваново, стената му се скъса и заля с. Бисер. Бедствието отне живота на 9 човека. Пострадали заведоха граждански дела от 2013 г. насам за имуществени и неимуществени вреди срещу Община Харманли и Министерството на отбраната, като собственик на земята, върху която е разположен язовирът. Към момента са заведени 33 дела.

Пострадали от наводнението в Бисер съдят държавата за над 2 млн. лева

Общата стойност на исковете е за 4 007 304 лв., а лихвата е в размер на около 3,9 млн. лв. Към днешна дата три от делата  са във ВКС, 12 се гледат в Апелативен съд София, 17 са в Софийски градски съд и 1 - в Административен съд Ямбол.
 
От Апелативен съд София има постановени 3 решения, по които Община Харманли е осъдена да заплати общо 1 169 537 лв., от които 670 000 лв. главница и 499 537 лв. лихви и такси. Тази сума, след запор на сметките на общината, е преведена по сметката на Частен съдебен изпълнител. Община Харманли обжалва и трите решения на АС София пред ВКС. В края на месец ноември и началото на декември се очакват още 5 решения на Апелативен съд-София. 
 
Върнаха за доразследване делото за трагедията в Бисер

"Финансовото състояние на Община Харманли е стабилно, но нито една община не може да се справи със задължения, които са на стойност, равна на собствените й приходи. Хората са прави да търсят правата си, но ние сме поставени в позиция да защитаваме действията или бездействията на предишното ръководство на Общината.", казва Мария Киркова, кмет на община Харманли.
 
Загубила майка си в наводнението в Бисер поиска 100 000 лв. кръвнина

Община Харманли ще иска от МФ да й бъде отпуснат безлихвен заем за сметка на републиканския бюджет със срок за погасяване не по-дълъг от края на следващата година.

Вече са водени предварителни разговори с министъра на финансите Владислав Горанов, който е изразил подкрепата си. Заемът ще бъде използван, когато е необходимо само и единствено за изплащане на обезщетенията на ищците.